Budstikka – Industri-gründer hedres på LofThe

Caspar Donato Brambani regnes som personen som startet industri-eventyret i Sandvika sent på 1800-tallet. Nå hylles han med egen utstilling på Sandvika Museum LofThe.

– Jeg har lurt på hvorfor han kom hit. Hvorfor han valgte Sandvika, sier Anne Lise S. Torgersen som er én av fire som driver det lille museet i andreetasjen i «Huset midt imellom» i Løkkeparken.

I 1871, da Brambani var 37 år gammel, etablerte han den første kalkfabrikken i Sandvika; Sandvikens Kalkfabrikk. I årene som fulgte startet han ytterligere to kalkfabrikker og etter hvert også tegelverkbedrifter, takstenfabrikk, blikvarefabrikk og kjemisk fabrikk i Sandvika.

– Vi har kalt industriutstillingen «Arven etter Brambani» fordi det er ganske utrolig å tenke på hvor levende det var her på den tiden med mye industri og handel. Nå er det mer dødt, sier Torgersen.

Les resten på Kilde: Budstikka – Industri-gründer hedres på loftet

UTSTILLING: Flere bilder av Brambani og hans fabrikker er stilt ut i Sandvika Museum lofThe. Foto: TRINE JØDAL
FAMILIEPORTRETT: Donato (sr.) og Sophie Brambani i 1878, med sønnene Peter (15), Donato (18), Johannes (16) og datteren Dagny (9).
INDUSTRIGRÜNDER: Caspar Donato Brambani etablerte bedrifter, gjorde utbedringer og skapte velferdsordninger.

Toppbilde Frivillig: – Det var et kjempeløft for oss å få til denne utstillingen og det har vært mye arbeid og research for oss fire som driver her, sier Anne Lise S. Torgersen. Foto: TRINE JØDAL

Legg inn en kommentar